И тази година такситата на морето са си определили тарифи от

...
И тази година такситата на морето са си определили тарифи от
Коментари Харесай

Таксито ни бръсне с 10 лв./км на морето

И тази година такситата на морето са си определили цени от към 10 лева на километър, без значение че формалните цени са в пъти по-ниски. Дестинацията, прочула се с най-жестоките  таксиметрови цени, е Слънчев бряг. Обществена загадка е, че  регламентираните цени на жълтите коли ги има на хартия, само че те не се ползват на процедура. От години там се е наложила порочната скица туристите да се возят „ на пазарлък “ и „ на дестинация “, а сметката се договаря „ на око “ съгласно това какъв брой твърдоглав и осведомен е екскурзиантът. Ако има благоразумието да попита, преди да се качи в таксито, какъв брой е цената, се почва гневен пазарлък. За най-обичайната и търсена дестинация Слънчев бряг-Несебър договарянето стартира най-малко от петдесетак. Ако таксиджията склони на 30-35 лева, екскурзиантът е сключил чудесна договорка.

В нета има десетки телефони за таксиметрови услуги, само че множеството от притежателите нямат никакво предпочитание да споделят на какви цени возят. Попита ли клиент за цената, от отсрещната слушалка се стартира виртуозно извъртане. „ То цените, нали знаете по какъв начин са… Зависи до каква степен и доста е самостоятелно. Различно е, като ви потрябва такси ще се разберем… “ Някои въпреки всичко сконфузно загатват, че формалната цена е 3,50 на километър, само че бързат да уточнят, че доста зависи, тъй като видиш ли има други спомагателни такси, които се начисляват и не е единствено до трите лв..

В най-хубавия случай, в случай че клиентът е извадил шанс да попадне на постоянно такси, което съзнателно работи на регламентирани цени, превозът от Слънчев бряг до Несебър ще излезе 20-25 лева.  Толкова би трябвало да коства услугата, само че нормално туристите заплащат най-малко двойно, а постоянно и тройно.

Официалните цени, на които возят таксиджиите в курорта, стартират от 3,50 лева на километър, а горната граница е незнайна големина. В всеобщия случай практиката е услугата да се пресмята приблизително на цена от 5-6 лева на км. Към сметката наложително се начисляват 5 лева за повикване и още 5 лв. за така наречен начална цена. Това значи, че още със сядането в таксито, клиентът е олекнал с десетачка. Наемат ли такси от Слънчев бряг до Свети Влас,  туристите броят нормално по 40-50 лв.. Цената от Слънчев бряг  до Равда е 40-60, а до Бургас – от 80 до 140 лв..

Много постоянно на морето сумата, която клиентът би трябвало да заплати за таксито, се договаря устно с водача авансово. Това заяви за „ Телеграф “ почетният ръководител на съюз „ Такси “ Кирил Ризов.
Кирил Ризов
Той посочи, че разликата с останалите градове е, че таксиметровите услуги по морето са търсени единствено в летните месеци, а не целогодишно. Малък е прозорецът, в който таксиметровите водачи работят, посочи той. По думите му точно това е повода не всеки път да се съблюдават избраните цени, а да се вършат предварителни ангажименти. Според Ризов апаратът съвсем постоянно се включва, само че не всеки път общата последна сума се дефинира по него. Експертът посочи, че цените на такситата в курортите не се разграничават доста от тези в останалите градове, като единствената разлика е, че по морето първичната такса е по-висока. В момента сме в курортния сезон и има задоволително работа, в другите месеци от годината не е по този начин, изясни Ризов. И добави, че поради това в този момент пред доста хотели и заведения за хранене такситата си резервират места, на които седят и чакат клиенти.

Дали екскурзиантът ще попадне на обикновено такси или на „ копърка “, е въпрос на чист шанс. Все отново правилото е, че по-читавите таксита в Слънчев бряг са на регламентираните стоянки, избрани от община Несебър. Тези, които нормално стоят пред гари и хотели, са по-скъпи и сигурно крият неприятни изненади.  Някои от копърките изобщо не включват апарата, а други крепко надуват сметката с помпи и дерат по девет кожи от чужденците. На ухо се приказва от години, че междинната цена, на която действително работят таксиджиите в курорта, е закована на 10 лева на километър. За оптималната никой не може да каже.

Макар апаратът сякаш да регистрира по публично оповестените цени, на процедура крайната сума отново излиза  галактическите 10-15 лева на километър. Обикновено номерът е в особено устройство вид „ помпа “, което кара броячът да се върти с гневна скорост. Другият номер, който ползват таксиджиите, е да включат апарата на постоянната цена, без помпа, а при заплащането да умножат по две, обяснявайки, че превозът се заплаща и в двете направления, нищо че е употребен единствено в една. Пресметнато на километър, най-солено излиза таксито, в случай че се наеме от една до друга точка в рамките на курорта вечерно време. Такива услуги се употребяват всеобщо след разгулен запой, когато туристите желаят да се приберат от заведение.  Тогава таксиджиите прибират по 50 лева за разстояние от 1-2 км сред бара и хотела.

Все повече стават таксиметровите коли във Варна, които имитират външния дизайн на одобрените компании. Освен че лъжат клиентите, те карат при по-високи цени и разрушават имиджа на лоялните таксиметрови превозвачи, жалват се пострадали. Наглостта на имитаторите стига до там, че даже телефоните, изписани върху колите, са с разлика до една цифра. От което страдат най-вече клиентите, само че освен те. Според Иван Михайлов, притежател на една от първите в града таксиметрови компании, незабавно откакто бъдат ужилени, пасажерите звънят на компанията, тъй като и телефонът, който е изписан, прилича техния.

Според информация на районната Комисия за отбрана на потребителите във Варна са открити 5 компании, които имитират отличителни цветове, шрифт и лого. „ Доколкото разбрах, са написани актове на 7 автомобила. Смея да настоявам, че те са над 70. Заловените извършители са санкционирани и им е неразрешено да имитират предпазени цветове и знаци. Отговорът на извършители пък е, че за всеки би трябвало да има работа “, разяснява Михайлов.

Таксито е съвсем мираж на Златни пясъци. Причината е, че съвсем всички хотели оферират ол инклузив, като на туристите не се постанова да търсят личен транспорт до кръчми и капанчета. „ Рент-а-кар “ също доста повлия на неналичието на таксита, тъй като кола дневно коства към 30-40 лева, което на процедура е колкото един курс в дадена посока “, обясниха водачи пред „ Телеграф “. По думите им друга причина за дребния брой жълти коли в курорта, както и в „ Св. св. Константин и Елена “ е туристическото влакче, което обикаля и коства единствено 5 лева на човек. Дори човек да желае да отиде от бара на даден хотел в центъра на Златните, ще му коства единствено пет лв.. Чужденците, които кацат във Варна, пък всеобщо наемали коли и предпочитали да джиткат с тях, вместо да викат такси. „ Има групи във Facebook, които предизвестяват кое е по-изгодно и такситата всеобщо имат отлив в тази част на Черноморието “, разясниха водачи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР